State Bank of India Clerk Examination Solved Paper

State Bank of India
Clerk (First Shift) Examination, 2009
(Held on 8-11-2009)
Marketing Aptitude/Computer Knowledge : Solved Paper

1. If text was highlighted and ‘Edit’ ‘Copy’ was clicked, what would happen ?
(A) Text would be copied from the document and placed in the clipboard
(B) Text would be removed from the document and placed in the clipboard
(C) Text from the clipboard would be placed in the document at the place where the cursor is blinking
(D) Only (B) and (C)
(E) None of these
Ans : (A)

2. The blinking point which shows your position in the text is called—
(A) Blinker
(B) Cursor
(C) Causer
(D) Pointer
(E) None of these
Ans : (B)

3. For seeing the output, you use—
(A) Monitor
(B) Keyboard
(C) Mouse
(D) Scanner
(E) None of these
Ans : (A)


4. CDs are of which shape ?
(A) Square
(B) Rectangular
(C) Round
(D) Hexagonal
(E) None of these
Ans : (C)

5. A scanner scans—
(A) Pictures
(B) Text
(C) Both Pictures and Text
(D) Neither Pictures nor Text
(E) None of these
Ans : (C)

6. A directory within in directory is called—
(A) Mini Directory
(B) Junior Directory
(C) Part Directory
(D) Sub Directory
(E) None of these
Ans : (D)

7. For opening and closing of the file in Excel, you can use which bar ?
(A) Formatting
(B) Standard
(C) Title
(D) Formatting or Title
(E) None of these
Ans : (C)

8. Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system ?
(A) User interface
(B) Language translator
(C) Platform
(D) Screen saver
(E) None of these
Ans : (A)

9. Computer language used on the Internet is—
(A) BASIC
(B) COBOL
(C) Java
(D) Pascal
(E) None of these
Ans : (C)

10. You click at B to make the text—
(A) Italics
(B) Underlined
(C) Italics and Underlined
(D) Bold
(E) None of these
Ans : (D)

11. Which part is the ‘brain’ of the computer ?
(A) CPU
(B) Monitor
(C) RAM
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (A)

12. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is—
(A) Memory-only
(B) Write-only
(C) Read-only
(D) Run-only
(E) None of these
Ans : (C)

13. Help Menu is available at which button ?
(A) End
(B) Start
(C) Turnoff
(D) Restart
(E) None of these
Ans : (B)

14. You can keep your personal files/folders in—
(A) My Folder
(B) My Documents
(C) My Files
(D) My Text
(E) None of these
Ans : (B)

15. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)—
(A) Supercomputer
(B) Minicomputer
(C) Laptop
(D) Server
(E) None of these
Ans : (D)

16. A Website’s main page is called its—
(A) Home Page
(B) Browser Page
(C) Search Page
(D) Bookmark
(E) None of these
Ans : (A)

17. Data that is copied from an application is stored in the—
(A) Driver
(B) Terminal
(C) Prompt
(D) Clipboard
(E) None of these
Ans : (D)

18. Changing an existing document is called ……… the document.
(A) creating
(B) deleting
(C) editing
(D) adjusting
(E) None of these
Ans : (C)

19. In a spreadsheet program the ………… contains related worksheets and documents.
(A) workbook
(B) column
(C) cell
(D) formula
(E) None of these
Ans : (A)

20. Which of the following is not an input device ?
(A) Keyboard
(B) Monitor
(C) Joystick
(D) Microphone
(E) None of these
Ans : (B)

21. Marketing is the combined study of—
(A) Buyer’s behaviour and consumer tasks
(B) Product demand and Product supply
(C) Brand building and Publicity
(D) Sales force abilities and customer responses
(E) All of these
Ans : (A)

22. Effective Marketing helps in—
(A) Boosting the sales
(B) Boosting the purchases
(C) Boosting the demand and supply
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

23. Market size means—
(A) Size of the sales teams
(B) Size of the company
(C) Scope for profit
(D) Scope for marketing
(E) None of these
Ans : (D)

24. Market share means—
(A) Share Market
(B) Sensex
(C) Market changes
(D) Market demands
(E) Share of business among pears
Ans : (E)

25. Direct Marketing means—
(A) Face to face marketing
(B) Over the counter marketing
(C) Door to door marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

26. A ‘Lead’ means—
(A) A buyer
(B) A seller
(C) Employee
(D) Employer
(E) None of these
Ans : (B)

27. DSA means—
(A) District Sales Authority
(B) Direct Selling Agent
(C) Distributor and Sales Agents
(D) Distributor and State Agent
(E) None of these
Ans : (B)

28. A DSA’s main function is—
(A) To boost customer contacts
(B) To boost emails
(C) To boost telemarketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

29. A ‘Prospect’ means—
(A) Company’s Prospectus
(B) Company’s Memorandum of Association
(C) A likely buyer
(D) A likely seller
(E) None of these
Ans : (C)

30. To ‘close a call’ means—
(A) To clinch the sales
(B) To abandon the sales
(C) To lose the business
(D) To annoy the customer
(E) To exit from the sales team
Ans : (A)

31. Good selling skill calls for—
(A) Patience
(B) Perseverance
(C) Persuasion
(D) Pursuit
(E) All of these
Ans : (D)

32. Marketing channels means—
(A) Delivery time
(B) Delivery period
(C) Sales outlets
(D) Purchase outlets
(E) All of these
Ans : (C)

33. Value added services means—
(A) Additional cost
(B) Additional production
(C) Additional staff
(D) Additional services
(E) All of these
Ans : (D)

34. A ‘Target Group’ means—
(A) Group of salesmen targeting the customers
(B) Likely buyers
(C) Group of products
(D) Group of companies
(E) All of these
Ans : (B)

35. ‘USP’ in Marketing means—
(A) Useful Sales Procedures
(B) Useful Selling Propositions
(C) Useful Sales Persons
(D) Used Sales Plans
(E) Unique Selling Propositions
Ans : (E)

36. ‘ATM’ stands for—
(A) Anywhere Marketing
(B) Any Time Marketing
(C) Any Time Money
(D) Automated Teller Machine
(E) Automatic Timely Machine
Ans : (D)

37. Market Plan is a—
(A) Selling process
(B) Year-end-budget
(C) Calendar
(D) Business document for marketing strategies
(E) All of these
Ans : (D)

38. Market segmentation means dividing—
(A) The market group into homogeneous groups
(B) The market process into easy steps
(C) The sales teams into small groups
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

39. ‘HNI’ means—
(A) Highly Non-interested Individuals
(B) Highly Needy Individuals
(C) High Networth Individuals
(D) Highly Negative Individuals
(E) None of these
Ans : (C)

40. Digital Marketing includes. Find the incorrect answer—
(A) Web advertisement
(B) E-mail canvassing
(C) Blogs
(D) SMS campaigns
(E) Mobile alerts
Ans : (C)

3 comments:

Anonymous said...

In your teenage years your hormones thrive due to growth and the Sebum (oil) you
produce in your skin. Becoming more active and getting out and about in the fresh air will do wonders for your complexion.
Oh, the horror of dull skin, the heartbreak of clogged pores.



Feel free to visit my blog post; remove skin tags

Anonymous said...

When the business cycle expands, it goes through the three
stages of recovery, boom, and peak

My website: six flags st louis coupons codes

Anonymous said...

It's because the noises are only heard by the patient. The duration of the treatment varies depending on the treatment facility involved. A claimant have to be capable to prove that the injuries has resulted due to the negligence of the other human being.

my website: tinnitustreatmentandremedies.webs.com

Please post your thoughts and queries for State Bank of India Clerk Examination Solved Paper

Find More About Bank Exams