Corporation Bank Clerk Exam 2010 English Language Solved Paper

Corporation Bank Clerk Exam., 2010
(Held on 12-9-2010)
English Language : Solved Paper

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There were three big fish living in a beautiful lake by the city. They were very close friends. All three of them were very different from one another. The first fish believed in fate. He thought things cannot be changed and what has to happen will happen, no matter what. The second fish was intelligent. He thought he knew how to solve a problem with his intelligence. The third fish was the wise one. He thought long and hard before acting.

One day, the fish were happily playing around in the water when the wise fish overheard a fisherman talking to another. “Look at that one, what a big fish… This lake is full of big fish. Let us come back tomorrow and catch them.”

On hearing the news, the fish hurriedly swam to his friends. “Let us get out of this lake before those fishermen come back. I know of a canal that can take us to another lake.” The intelligent fish said “I can take care of myself if the fishermen come.” The fish who believed in fate said “whatever has to happen will happen, I was born in this lake and I am not going to leave it. “The wise fish did not want to risk his life and so he took the route through the canal and left his friends.

The fishermen came back the next day and cast their nets. They caught many fish along with the two friends who stayed behind. The intelligent fish acted as if he was dead and escaped. The fishermen threw him back into the lake with all the other dead fish that were caught in the net. However, the fish who believed in fate was caught and killed.

1. Why did the fishermen come back to the lake the next day ?
(A) To admire its beauty
(B) To catch the nice big fish
(C) To take a break
(D) To count the fish
(E) None of these
Ans : (B)

2. Why did the wise fish leave the lake ?
(A) He overhead the fishermen talking about catching them
(B) He was tired of living in the lake
(C) He had a fight with his friends
(D) He was asked to leave by the Head fish
(E) None of these
Ans : (A)

3. How did the intelligent fish save his life ?
(A) He pleaded with the fishermen to let him go
(B) He escaped to another lake
(C) He jumped off the net
(D) He pretended to be dead
(E) None of these
Ans : (D)

4. What shocking news did the wise fish give his friends ?
(A) That he did not want to be friends with them any more
(B) That he was sick and dying
(C) That he had overheard the fishermen’s plans of catching them
(D) That he wanted to leave the lake
(E) None of these
Ans : (C)

5. How did the wise fish escape ?
(A) By taking a ride on the fishermen’s boat
(B) By pretending to be dead
(C) Only (A) and (B)
(D) From the canal
(E) None of these
Ans : (D)

6. What is the moral of the story ?
(A) Always listen to your friends
(B) Slow and steady wins the race
(C) Follow the crowd
(D) Intelligence is stronger than power
(E) None of these
Ans : (E)


Directions—(Q. 7-8) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold is used in the passage.

7. Close
(A) Near
(B) Best
(C) Determined
(D) Secure
(E) Good
Ans : (B)

8. Route
(A) Road
(B) Lane
(C) Path
(D) Side
(E) Direction
Ans : (C)

Directions—(Q. 9-10) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

9. Cast
(A) Release
(B) Retrieve
(C) Laid
(D) Scattered
(E) Sorted
Ans : (B)

10. Risk
(A) Disrupt
(B) Endanger
(C) Save
(D) Disturb
(E) Gamble
Ans : (C)

Directions—(Q. 11–15) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e., ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

11. I am not scared (A) / to be travelling (B) / in the dark (C) / alone at night. (D) No Error (E)
Ans : (B)

12. The elevator in the building (A) / is under repair, (B) / we regret for (C) / the inconvenience caused. (D) No Error (E)
Ans : (E)

13. I am thinking (A) / you were aware (B) / of the rules and regulations (C) / before joining. (D) No Error (E)
Ans : (A)

14. The father divided (A) / the property equally (B) / between his son (C) / and daughter. (D) No Error (E)
Ans : (D)

15. I knows a very good doctor (A) / in my village (B) / who will be able to (C) / cure your disease. (D) No Error (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

16. The judge used his ………… in settling the matter.
(A) know
(B) tactics
(C) discretion
(D) brains
(E) bias
Ans : (B)

17. The reward was shared ………the members of the cricket team.
(A) among
(B) for
(C) to
(D) against
(E) between
Ans : (A)

18. One has to be very …………during the monsoons as the road becomes slippery.
(A) smart
(B) cautious
(C) presentable
(D) prepared
(E) healthy
Ans : (B)

19. The captain is very ………… of his cricket team.
(A) pride
(B) good
(C) eager
(D) proud
(E) strict
Ans : (D)

20. The boy was rewarded for his ………… behaviour.
(A) pleasing
(B) best
(C) good
(D) neat
(E) correct
Ans : (C)

Directions—(Q. 21–25) In each question below four words which are lettered (A), (B), (C) and (D) have been printed, of which, one word may be wrongly spelt. The letter of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt, mark (E) i.e., ‘All Correct’ as the answer.

21. (A) Courier
(B) Compress
(C) Accept
(D) Venture
(E) All Correct
Ans : (E)

22. (A) Discretion
(B) Expensive
(C) Cancelled
(D) Unsucessful
(E) All Correct
Ans : (D)

23. (A) Consenses
(B) Methodical
(C) Ledger
(D) Luxury
(E) All Correct
Ans : (A)

24. (A) Beautiful
(B) Obedient
(C) Knowlege
(D) Dimension
(E) All Correct
Ans : (C)

25. (A) Essential
(B) Priority
(C) Abundance
(D) Happiness
(E) All Correct
Ans : (E)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) The wise man told them to cut down the tree and divide the fruits between themselves.
(2) Ram and Sham were best of friends.
(3) Ram was very hurt. “He would let Sham take ownership of the tree rather than cut it down”.
(4) One day, they had a dispute among themselves regarding the mango tree.
(5) On hearing this, the wise man declared Ram the rightful owner of the mango tree.
(6) They went to the wise man in the village to solve their problem.

26. Which of the following should be the first sentence after the rearrangement ?
(A) 2
(B) 5
(C) 3
(D) 6
(E) 1
Ans : (A)

27. Which of the following should be the second sentence after the rearrangement ?
(A) 6
(B) 2
(C) 4
(D) 5
(E) 3
Ans : (C)

28. Which of the following should be the fourth sentence after the rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 5
(D) 3
(E) 4
Ans : (A)

29. Which of the following should be the fifth sentence after the rearrangement ?
(A) 2
(B) 5
(C) 1
(D) 3
(E) 4
Ans : (D)

30. Which of the following should be the sixth (last) sentence after the rearrangment ?
(A) 1
(B) 5
(C) 6
(D) 3
(E) 2
Ans : (B)

Directions—(Q. 31–40) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Long time ago, there lived a group of rats under a tree …(31)…. One day a group of tigers in search of water passed that way and …(32)… the homes of the rats. As a result, many of them were crushed to …(33)… The king of rats decided to …(34)… the tiger king and requested him to use another route.

The tiger king …(35)… to this and took another route to the water, so the lives of the rats were …(36)…. One day, a group of …(37)… came to the forest and trapped the tigers in huge nets. Then, the tiger king suddenly remembered the king of …(38)…. He summoned one of the tigers of his herd which had not been trapped to go and …(39)… the king of rats.

On listening to the tiger, the king of the rats took his entire group of mice and they cut open the nets which …(40)… the tiger herd. In this way the tigers were set free by the rats.

31. (A) Silently
(B) Mildly
(C) Destructively
(D) Coldly
(E) Peacefully
Ans : (E)

32. (A) Infested
(B) Destroyed
(C) Built
(D) Contaminated
(E) Entered
Ans : (B)

33. (A) Fall
(B) Powder
(C) Sleep
(D) Death
(E) Torture
Ans : (D)

34. (A) Approach
(B) Teach
(C) Serve
(D) Lure
(E) Said
Ans : (A)

35. (A) Rejoiced
(B) Agreed
(C) Convinced
(D) Ignorant
(E) Tempted
Ans : (B)

36. (A) Saved
(B) Ruined
(C) Harmed
(D) Numbered
(E) Troubled
Ans : (A)

37. (A) Friends
(B) Fishermen
(C) Animals
(D) Hunters
(E) Kings
Ans : (D)

38. (A) Elephants
(B) Tigers
(C) Rats
(D) Forest
(E) City
Ans : (C)

39. (A) Address
(B) Glorify
(C) Banish
(D) Rescue
(E) Contact
Ans : (E)

40. (A) Touched
(B) Housed
(C) Fascinated
(D) Exposed
(E) Trapped
Ans : (E)

0 comments:

Please post your thoughts and queries for Corporation Bank Clerk Exam 2010 English Language Solved Paper

Find More About Bank Exams