Bank Exam updates

Computer Questions for Bank Exams

1. RAM stands for :
(A) Read Access Memory
(B) Random Access Memory
(C) Random Assigned Memory
(D) All of these
(E) None of these

2. Data in RAM are :
(A) Volatile in nature
(B) Non-volatile in nature
(C) Both (A) & (B)
(D) All of these
(E) None of these

3. BIOS stands for :
(A) Basic Input Output System
(B) Basic Instruction Output System
(C) Basic Interface Output System
(D) All of these
(E) None of these

4. RAM in its commercial forms are available as :
(A) SIMM
(B) DIMM
(C) Both (A) & (B)
(D) CPSB
(E) None of these

5. Which of the following requires refreshing during retaining the data?
(A) DRAM
(B) SRAM
(C) Virtual Memory
(D) FDD
(E) None of these

6. Refresh Rate of monitor is measured in :
(A) Hz
(B) Meter
(C) Volts
(D) Amp.
(E) None of these

7. Which of the following meaning is used between CPU & RAM to speed up the processing power of a CPU?
(A) Virtual Memory
(B) DRAM
(C) Flash Memory
(D) Cache Memory
(E) None of these

8. Which of the following is lowest in memory hierarchy?
(A) Cache memory
(B) Secondary memory
(C) Registers
(D) RAM
(E) None of these

9. Which of the following is an input device?
(A) Keyboard
(B) VDU
(C) Both (A) & (B)
(D) Dvu
(E) None of these

10. CRT stands for :
(A) Character Ray Tube
(B) Cathode Ray Tube
(C) Colour Ray Tube
(D) All of the above
(E) None of these

11. Which of the following is a GUI device :
(A) Keyboard
(B) Mouse
(C) OMR
(D) All of these
(E) None of these

12. LCD stands for :
(A) Liquid Crystal Display
(B) Laser Crystal Display
(C) Light Crystal Display
(D) All of these
(E) None of these

13. Such types of printers, in which the printing head contacts with the paper in printing process, are called as :
(A) Impact Printer
(B) Non-Impact Printer
(C) Laser Printer
(D) All of these
(E) None of these

14. Which of the following is a type of optical media?
(A) FDD
(B) HDD
(C) CD
(D) Magnetic Tape
(E) None of these

15. DVD stands for :
(A) Digital Video Disk
(B) Digital Versatile Disk
(C) Both (A) & (B)
(D) All of these
(E) None of these

16. Which of the following is an input device?
(A) VDU
(B) Printer
(C) Plotter
(D) MICR
(E) None of these

17. Identify the odd one :
(A) Storage tape memory
(B) Magnetic disc memory
(C) Optical disc memory
(D) Read only memory
(E) None of these

18. Nibble describes a bits combination of :
(A) 5 bits
(B) 6 bits
(C) 7 bits
(D) 4 bits
(E) None of these

19. A Byte constitutes of :
(A) 9 bits
(B) 8 bits
(C) 7 bits
(D) 4 bits
(E) None of these

20. Memory in a PC is addressable through :
(A) Bits
(B) Byte
(C) Nibble
(D) All of these
(E) None of these

21. One Kilo Byte represents :
(A) 1024 bytes
(B) 1000 bytes
(C) 100 bytes
(D) 1064 bytes
(E) None of these

22. Basic building block for a digital circuit is :
(A) Word
(B) Logic Gate
(C) Processor
(D) BUS
(E) None of these

23. Which of the following is a logic gate?
(A) AND
(B) OR
(C) CPU
(D) Both (A) & (B)
(E) None of these

24. The base of binary number is :
(A) 2
(B) 16
(C) 8
(D) 10
(E) None of these

25. ASCII stands for :
(A) American Standard Code for Institute Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Standard Code for Information Institute
(D) All of these
(E) None of these

Answers:
1. (B) 2. (A) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (B)
11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (B) 16. (D) 17. (D) 18. (D) 19. (B)
20. (B) 21. (A) 22. (B) 23. (D) 24. (A) 25. (B)


1. Who is called as ‘‘Father of Computers’’?
(A) Charles Babage
(B) Blaise Pascal
(C) Hollirth
(D) All of these
(E) None of these

2. The first Digital Computer introduced, was named as :
(A) Univac
(B) Mark-I
(C) Eniac
(D) All of these
(E) None of these

3. How many generations, computer can be classified?
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 6
(E) None of these

4. First Generation Computers contain :
(A) Transistors
(B) Vacume Tubes
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

5. II Generation Computers are made of :
(A) Vaccume Tubes
(B) Transistors
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

6. IV Generation Computers contain :
(A) LSI
(B) Vaccume Tubes
(C) All Technology
(D) Transistors
(E) None of these

7. Vth Generation Computers are based on:
(A) Artificial Intelligence
(B) Programming Intelligence
(C) System Knowledge
(D) All of these
(E) None of these

8. Computers, combine both measuring and counting, are called :
(A) Analog
(B) Digital
(C) Hybrid
(D) All of these
(E) None of these

9. In world today, most of the computers are :
(A) Digital
(B) Hybrid
(C) Analog
(D) Complex
(E) None of these

10. In any computer installation, how many elements consists?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1
(E) None of these

11. Physical structure of computer is called :
(A) Software
(B) Hardware
(C) Humanware
(D) All of these
(E) None of these

12. A computer can perform, which of the following tasks?
(A) Computation
(B) Communication
(C) Processing
(D) All of these
(E) None of these

13. CPU stands for :
(A) Computer Processing Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Both (A) & (B)
(D) Communication Processing Unit
(E) None of these

14. In which type of computer, data are represented as discrete signals?
(A) Analog computer
(B) Digital computer
(C) both
(D) Digilog Computer
(E) None of these

15. Which of the following is available in the form of a PC now?
(A) Mainframe
(B) Microcomputer
(C) Minicomputer
(D) Both (B) & (C)
(E) None of these

16. PARAM is an example of :
(A) Super computer
(B) PC
(C) Laptop
(D) PDA
(E) None of these

17. Who developed the ‘analytical engine’?
(A) Jacquard loom
(B) Charles Babbage
(C) Shannon (D) IBM
(E) None of these

18. ENIAC stands for :
(A) Electrical Numerical Integrator and Calculator
(B) Electronic Numerical Integrator and Computer
(C) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(D) Electronic Number Integrator and Calculator
(E) None of these

19. First Generation of computer was based on which technology?
(A) Transistor
(B) Vacuum Tube
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

20. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
(A) Second Generation
(B) Fourth Generation
(C) Both (A) & (B)
(D) Third Generation
(E) All of the above

21. GUI stands for :
(A) Graphical User Interface
(B) Graph Use Interface
(C) Graphical Universal Interface
(D) None of these

22. The time taken by CPU to retrieve and interpret the instruction to be executed is called as :
(A) Instruction cycle
(B) Fetch cycle
(C) Both (A) & (B)
(D) All of these
(E) None of these

23. Which of the following is responsible for all types of calculations?
(A) ALU
(B) Control Unit
(C) Registers
(D) BUS
(E) None of these

24. Internal memory in a CPU is nothing but :
(A) A set of registers
(B) A set of ALU
(C) Microprocessor
(D) BUS
(E) None of these

25. Which of the following is permanent memory?
(A) SRAM
(B) DRAM
(C) ROM
(D) All of these
(E) None of these

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (C)
11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (B) 20. (B)
21. (A) 22. (A) 23. (A) 24. (A) 25. (C)

27 comments:

Anonymous said...

ur answers are wrong.

Exam Savvy said...

please correct if you find any mistakes

Anonymous said...

all answers are right
thanks sir

Anonymous said...

For More multiple choice question and answer for IT exam visit www.loksewaexam.com

samidhagroup said...

visit here for computer sets in hindi
http://bankingcomputerset.blogspot.in/

Jaysambhu said...

For More multiple choice question and answer for IT exam visit www.loksewaexam.com

Joshep said...

Visit ICT Blogging for ICT Education

Anonymous said...

ist digital computer is ENIAC not mark-1. mark-1 is the 1st mechanical computer.

Anonymous said...

i think there is some mistake in ans

Anonymous said...

answer of que 2 is A not B
Data in RAM is volatile in nature.

Anonymous said...

All question are Right & also very usefull Thanks....!! {Pawan kumar}

Anonymous said...

question number 25 plzz check

Anonymous said...

it is very good questions . it is helpful for the aspirant who are preparing the competative exam

NAGASANTOSH2012 said...
This comment has been removed by the author.
sameer said...

ENIAC stands for electronic numerical integrator and calculator..correct the answer...

Anonymous said...

answers are wrong... don't study this material...

Anonymous said...

Answera are right pls dnt confuse users...first digital computer is mark1 and full form of ENIAC is also correct

Anonymous said...

Most of the answers are correct but very few are worng one of the ENIAC stands for Electronic numerical integrator and calculator. please correct in ur ans

Raghu

Anonymous said...

I suggest answers should be checked before finally uploading as it may convey wrong informations to the reader. This is not trustworthy

harmeet said...

answers are wrong

harmeet said...

answers are wrong

Anonymous said...

answers are wrong

Neeraj said...

Please check all the answer properly and upload again there are many wrong answers.

NANI said...

I THINK ALL THOSE ARE CORRECT ANSWERS I VERIFIED THROULY

Anonymous said...

Boss all Answers are correct... ENIAC is also correct. I am an CSE graduate and checked all the answers.

Joy said...

Some of the answers are wrong.

Anonymous said...

show the more question plz

Please post your thoughts and queries for Computer Questions for Bank Exams

Find More About Bank Exams