Bank of India Clerk Exam 2010 English Language Solved Paper

Bank of India Clerk Exam., 2010
(Held on 26-9-2010) (IInd Shift)
English Language : Solved Paper

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once a pundit was crossing a field and while walking, suddenly, he felt that there was something in his mouth so he immediately spat it out. It turned out to be a heron’s feather. He could not understand how and when it had gone into his mouth and it perplexed him a great deal. When he reached home he told his wife about the incident but asked her not to tell anyone lest somebody gets a bad impression about him.

His wife was even more intrigued by the strange occurrence and felt the need to confide in someone. So she swore her neighbour to secrecy and told her what had happened. Perhaps it was the way she told it, but her neighbour got the impression that several feathers had come out of the pundit’s mouth. She was shocked, however, she assured the pundit’s wife that such things could happen and advised her not to worry about it. Though the neighbour had sworn secrecy, she longed to tell someone. Later, she saw her friend passing by and told her the whole incident, but, she made it sound as if a whole heron had come out of the pundit’s mouth. “I have never heard such a thing,” said the friend, her eyes popping with excitement, “and he being a vegetarian and all that, but one can never tell… “She went away promising not to tell anyone but on the way she met the tailor and the whole story sort of tumbled out of her mouth. Perhaps in her excitement she said ‘herons’ instead of ‘heron’ or perhaps the tailor just imagined she had said ‘herons’ but when he told his wife about the pundit, sometime later, he was emphatic that a whole flock of herons had come out of the pundit’s mouth. And as the story spread, “herons” became “herons and other birds” and then “hundreds of birds of all shapes and sizes”.

By evening the whole village and several other neighbouring villages had heard the story and people began to arrive in droves at the pundit’s house to witness the miraculous happenings there. The people started a huge commotion and called the pundit out of his house. The village head said, “Punditji, we have come to know that a miracle has taken place. You have the ability to produce hundreds of beautiful birds from your mouth. We would like to witness this miracle. Please do it once more.” The pundit steadfastly denied that any bird had come out of his mouth but nobody would believe him and everybody begged him to demonstrate his wonderful power of producing birds from his mouth. The pundit was dumbfounded at this request. He tried his best to convince the villagers that no such thing had happened but to no avail.

Finally in exasperation, he asked all of them to sit in front of his house and when they had done so, he ran out through the backdoor and hid in the jungle. He stayed there for several days till the excitement died down and the people realized that the news was false.”

The rumor spread like wild fire and caused inconvenience to the poor pundit for no fault of his.

1. Why did the pundit ask his wife not to tell anyone about the heron’s feather ?
(A) He was worried that others might get a wrong impression about him
(B) He was worried that others might get a wrong impression about the feather
(C) He was worried that others might get a wrong impression about the heron
(D) He knew that his wife was a chatterbox
(E) Both (B) and (C)
Ans : (A)

2. Why was the pundit perplexed ?
(A) He did not know the way across the field
(B) A heron’s feather had come out of his mouth
(C) He could not understand how the feather got in
(D) He did not know how to explain the occurrence to his wife
(E) Both (B) and (C)
Ans : (E)

3. What was the wrong impression that the neighbour got ?
(A) That a heron came out of the pundit’s mouth
(B) That one feather came out of the pundit’s mouth
(C) That three herons had come out of the pundit’s mouth
(D) That the pundit had eaten up a heron
(E) That several feathers had come out of the pundit’s mouth
Ans : (E)


4. What did the neighbour say to the pundit’s wife when she heard about the incident ?
(A) That the pundit must have eaten a heron
(B) That such incidents happen and she must not worry
(C) That the pundit must have put the feather in his mouth purposely
(D) That she must go and tell the village elders about it
(E) None of these
Ans : (B)

5. The passage is about ……
(A) How rumors can cause inconvenience
(B) How the villagers helped the pundit
(C) How the pundit performed miracles
(D) How the pundit’s wife could not keep her promise
(E) How a heron’s feather comes out of one’s mouth
Ans : (A)

6. What did the pundit do in order to escape the embarrassment ?
(A) He ran out through the back door and stayed in the forest for some days
(B) He asked his wife to deal with the villagers and went inside the house to take a nap
(C) He shouted at all the villagers and asked them to leave immediately before he cursed them
(D) He made up a story about the heron and its feather so that the villagers leave from there
(E) None of these
Ans : (A)

7. What did the neighbour tell her friend ?
(A) That the pundit had eaten a heron in the field
(B) That the heron had eaten the pundit while he was crossing the field
(C) That the pundit’s wife told her a secret about the pundit
(D) That a whole heron had come out of the pundit’s mouth
(E) That she knew a secret and she would never disclose it
Ans : (D)

8. The pundit’s wife swore her neighbour to secrecy. What does this sentence mean in the context of the passage ?
(A) The pundit’s wife used foul language for her neighbour
(B) The pundit’s wife shouted at her neighbour and got into a fight with her
(C) The pundit’s wife promised the neighbour that she would keep the secret
(D) The pundit’s wife made her neighbour promise that she would keep the secret
(E) The pundit’s wife took the neighbour to court for not keeping the secret
Ans : (D)

9. What miracle did the villagers want to witness when they came to the pundit’s house ?
(1) They wanted to see how the pundit eats herons.
(2) They wanted to see how the pundit produces different birds from his mouth.
(3) They wanted to see how the heron went inside and came out of the pundit’s mouth.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Both (1) and (3)
(E) None of these
Ans : (B)

10. What did the tailor tell his wife ?
(A) That just one heron had come out of the pundit’s mouth
(B) That the pundit was catching herons in the field
(C) That a flock of herons came out of the pundit’s mouth
(D) That the villagers were going to the pundit’s house
(E) That a sparrow had come out of the pundit’s mouth
Ans : (C)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. Droves
(A) Herds
(B) Sections
(C) Flood
(D) Groups
(E) Packs
Ans : (D)

12. Swore
(A) Abused
(B) Consoled
(C) Took promise
(D) Made her believe
(E) Signed
Ans : (C)

13. Tumbled out
(A) Jerked out
(B) Reached out
(C) Came out
(D) Tripped out
(E) Pulled out
Ans : (A)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

14. False
(A) Serious
(B) Trivial
(C) Simple
(D) Made up
(E) Authentic
Ans : (E)

15. Wonderful
(A) Equal
(B) Ordinary
(C) Bright
(D) Innovative
(E) Destructive
Ans : (B)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)

16. The professor tried (A) / his best to clear all (B) / their doubts on the subject (C) / after his lecturing. (D) No Error (E)
Ans : (D)

17. George had already (A) / submitted his the document (B) / even before (C) / you asked for it. (D) No Error (E)
Ans : (B)

18. There was a huge (A) / crowded in front (B) / of the actor’s (C) / house on his birthday. (D) No Error (E)
Ans : (B)

19. Reena came early on (A) / Monday because she had (B) / to plan out the team’s schedule (C) / for the whole weeks. (D) No Error (E)
Ans : (D)

20. Rupali wanted to get (A) / a clear picture about (B) / the incident so she (C) / speak to the victims. (D) No Error (E)
Ans : (D)

21. Them were very (A) / disciplined and quite (B) / when the new teacher (C) / entered the classroom. (D) No Error (E)
Ans : (A)

22. The door was (A) / open but no one (B) / were there at (C) / home last night. (D) No Error (E)
Ans : (C)

23. All those whom (A) / were at the concert (B) / could not stop (C) / praising her performance. (D) No Error (E)
Ans : (A)

24. Anemia occurs due (A) / to the deficiency of (B) / hemoglobin in (C) / a person’s blood. (D) No Error (E)
Ans : (E)

25. Please write your (A) / name and address (B) / on the bag before (C) / you misplace it again. (D) No Error (E)
Ans : (E)

Directions—(Q. 26–30) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.

26. She is not only (A) a great (B) dancir (C) but also a successful (D) actress. All Correct (E)
Ans : (C)

27. His servant (A) was hardworking, (B) honest (C) and very polight (D) to everyone. All Correct (E)
Ans : (D)

28. A lot of trees (A) were planted (B) by their NGO in different (C) parts of the city. (D) All Correct (E)
Ans : (E)

29. The children (A) were delighted (B) to see so many (C) story books (D) at the shop. All Correct (E)
Ans : (E)

30. A sever (A) draught hit (B) the Village (C) during the war. (D) All Correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 31–35) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the questions given below them.
(a) “What nonsense.” Retorted the fly, “See, they are enjoying themselves and dancing.”
(b) A fly was flying around but she seemed reluctant to land anywhere, she was searching for other flies but could not see any.
(c) She settled on the flypaper, and got stuck with the other flies.
(d) “They’re not dancing ! They’re trying to free themselves !!” yelled the bee, but the fly wasn’t listening.
(e) While wandering around she suddenly came across a large number of flies sitting on a large piece of paper so the fly started flying towards the paper.
(f) “Don’t land !” warned a bee that was flying past, “It’s flypaper. All those flies are stuck to it !”

31. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence in the rearrangement ?
(A) c
(B) e
(C) d
(D) a
(E) b
Ans : (A)

32. Which of the following should be the FIRST sentence in the rearrangement ?
(A) e
(B) b
(C) c
(D) a
(E) f
Ans : (B)

33. Which of the following should be the FIFTH sentence in the rearrangement ?
(A) d
(B) a
(C) b
(D) c
(E) e
Ans : (A)

34. Which of the following should be the FOURTH sentence in the rearrangement ?
(A) c
(B) b
(C) a
(D) f
(E) d
Ans : (C)

35. Which of the following should be the SECOND sentence in the rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) d
(D) e
(E) f
Ans : (D)

Directions—(Q. 36–40) Each sentence below has a blank/s, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word/s that best fit/s the meaning of the sentence as a whole.

36. I am sure …… you explain the situation, she …… understand.
(A) So, would
(B) not, may
(C) if, will
(D) thus, won’t
(E) try, still
Ans : (C)

37. He …… speech problems since childhood.
(A) has
(B) have
(C) having
(D) is
(E) going
Ans : (A)

38. Priti forgot to …… the windows before she …… the house.
(A) shut, left
(B) close, see
(C) clean forget
(D) bring, wash
(E) open, came
Ans : (A)

39. Anju has been …… classical music since 2009.
(A) learnt
(B) learned
(C) learn
(D) learns
(E) learning
Ans : (E)

40. It was impossible to …… out the real culprit.
(A) mark
(B) point
(C) sketch
(D) see
(E) balance
Ans : (B)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage, against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A man was expecting a visit from an …(41)…. He wanted to welcome his guest in a special way, thus he gave two ripe mangoes to his servant and asked him to …(42)… and serve the fruit when the guest came. When the servant saw the mangoes he felt …(43)… to taste them. The moment his master left the room, the servant debated with himself, whether he should eat the mango or not. After a few moments of debate, the servant gave into temptation and ate a slice. It was so sweet he could not resist eating another one. Then another and then another. The madness of …(44)… seized him and he devoured all the remaining pieces. In no time, he had finished both the mangoes. Suddenly the servant saw the man; his master was expecting, coming towards the house. He thought fast and …(45)… a rusty knife from the kitchen. Then he rushed to his master and told him that he, couldn’t cut the mangoes as the knife was blunt. “I’ll sharpen it,” said his master and went to a stone in the garden to rub the cutting …(46)… of the knife against it. Leaving his master to the …(47)… the servant ran out to meet the man who was coming. “Beware ! Beware`!” he said when he reached him. “Don’t come to our house. My master has gone mad. He’s planning to cut both your ears.” “Cut my ears !” exclaimed the man, turning …(48)…. “There he is sharpening the knife.” said the servant. The man saw that his host indeed had a knife in his hands and was sharpening it frantically. He did not wait to find out …(49)… his host wanted his ears. He turned around and started walking away as fast as he could. The servant rushed back to his master and told him that the man he had invited was running away with the mangoes. “What ?” said his master, “The …(50)… fellow, has he taken both the mangoes ?” “Yes,” said the servant. The man ran after the acquaintance shouting : “Give me one ! Give me one at least !” The other man thought he was asking for one of his ears and ran for his life!

41. (A) acquaintance
(B) relative
(C) neighbour
(D) animal
(E) friend
Ans : (A)

42. (A) spread
(B) slice
(C) saute
(D) keep
(E) open
Ans : (D)

43. (A) normal
(B) excited
(C) tempted
(D) nervous
(E) easy
Ans : (C)

44. (A) robbing
(B) lying
(C) fury
(C) gluttony
(E) murdering
Ans : (D)

45. (A) ignored
(B) forgot
(C) dug
(D) grabbed
(E) bought
Ans : (D)

46. (A) handle
(B) piece
(C) edge
(D) place
(E) board
Ans : (C)

47. (A) devil
(B) fate
(C) lane
(D) place
(E) task
Ans : (E)

48 (A) around
(B) pale
(C) away
(C) ahead
(E) embarrassed
Ans : (B)

49. (A) why
(B) what
(C) where
(D) which
(E) how
Ans : (A)

50. (A) greedy
(B) strange
(C) foolish
(D) dumb
(E) shy
Ans : (E)

0 comments:

Please post your thoughts and queries for Bank of India Clerk Exam 2010 English Language Solved Paper

Find More About Bank Exams